Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naše 1.umísťovací výstava 1.-2.6.2013 Karlštejn

5. 6. 2013

1.umísťovací výstava opuštěných koček na Karštejně – jaká byla?

Dne 1. A 2. června proběhla v krásných prostorách Muzea betlémů na Karštejně 1. Umísťovací výstava koček spojená s charitativní akcí 1. Kočičí jarmark ve prospěch útulkových koček.

Pár fotografií ZDE.

Výstavě předcházely již dlouho dopředu přípravné práce. Výstava měla být prvním pokusem o proniknutí do problematiky bezprizorních, opuštěných a odložených koček mimo hlavní město Prahu na venkov ve středočeském kraji. Výstava byla koncipována pro obyvatele Berounska, Karštejnska a Podbrdska, pro ty obyvatele, kteří bydlí v okolí a rádi by si domů přivezli zdravou, očkovanou a kastrovanou kočičku. Akce byla zkušební, tedy menší. Na přípravě výstavy se podílela dvě sdružení, pořadatel výstavy Občanské sdružení Chlupáči v nouzi ve spolupráci s Občanským sdružením na ochranu zvířat Podbrdsko. Pozvané občanské sdružení bylo sdružení Uměním na pomoc zvířatům.

 

vystava-kartstejn-cerven-2013.jpgV Muzeu Betlémů na Karštejně nám byla již po novém roce nabídnuta možnost pořádat osvětovou akci s prezentací útulkových koček. Myslíme si, že těchto akcí je stále málo a proto jsme nabídnutou možnost vděčně přijali. Původně jsme chtěli uspořádat spíše osvětovou akci a prezentaci útulků v tomto regionu – s programem a seznámením veřejnosti s problematikou opuštěných koček. Ale protože naše kočičky strašně touží po nových domovech, rozhodli jsme se akci rozšířit o umísťovací výstavu opuštěných koček.

Prostory v Muzeu Betlémů byly krásné, ale dosud nedokončené. Ve spolupráci s patronkou akce, paní Romanou Trešlovou z Muzea Betlémů, jsme postupně řešili technické provedení akce. V půdních prostorách přilehlého stavení v objektu Muzea Betlémů, kde jsme akci plánovali pořádat, byla udělána nová dřevěná podlaha a nové osvětlení. Touto rekonstrukcí vznikl originální prostor s nezaměnitelnou atmosférou. Při vstupu do areálu Muzea Betlémů jsme prošli dvorem, vystoupali po několika schodech na horní zahradu, otočili se směrem k půdním prostorám a naskytl se nám dech beroucí pohled na hrad Karštejn – a pak jsme vstoupili dovnitř. Do prostor s novým trámovím, s dřevěnou podlahou a s nádherným nasvícením.

Začátkem května jsme začali propagovat akci jako 1. Umísťovací výstavu opuštěných koček, kterou pořádá OS Chlupáči v nouzi, paní Andrea Urbanová. 

Pozvánku na výstavu jsme zaslali všem spřáteleným spolkům a občanským sdružením, která se zabývají problematikou opuštěných koček a požádali jsme je o možnost propagace této výstavy prostřednictvím umístění pozvánky na jejich stránky. Děkujeme těmto organizacím za jejich vstřícnost a pomoc při prezentaci akce.

Zároveň jsme pozvánku zaslali do médií, zejména do Receptáře prima nápadů, do pořadu Chcete mě, do časopisů Svoboda zvířat, Pestrý svět a dalších. 

snymek-010.jpg

Pozvánku jsme poslali také do rádií, např. do Country Radia a dalších. Děkujeme tímto všem těmto organizacím za zveřejnění pozvánky a za to, že jejich prostřednictvím a jejich zájmem se akce rozšířila mezi širokou veřejnost.

Pozvánku jsme zaslali také svým kamarádům a kamarádkám, kteří mají rádi zvířata. Ti je umístili na své profily na facebooku a dále rozesílali a sdíleli. Díky vám všem!

Předsedkyně PSOZ paní Mgr. Hana Janišová nám zapůjčila klece a vybavení klecí. Díky Hanko!

Předsedkyně Sdružení na pomoc zvířatům v krajní nouzi paní Petra Soběslavská nám pomohla sjednat dopravu klecí na místo konání výstavy a zpět za symbolickou cenu spřátelenou firmou Auto Hošek. Díky Petro!

Ivanka Klímová se postarala o dovoz vybavení klecí a o vyprání podložek a záclonek do klecí. Také zajistila výtvarnou výzdobu v prostorách výstavy – ručně malované výkresy koček, které malovali žáci Arcibiskupského gymnázia v Praze 2 v Korunní ulici. A také je patronkou Dětského koutku na výstavě, připravila program pro děti 1.června na den dětí. Díky Ivčo!

snymek-009.jpg

 

Veterinární prohlídku vystavovaných koček zajistil pan MVDr. Richard Macek z veterinární kliniky Fenix v Praze 3 v Bořivojově ulici. Děkujeme pane doktore!

 

V sobotu 1. června bylo vše připraveno, kočky byly veterinárně prohlédnuty a ubytovány v klecích. Občanské sdružení Uměním na pomoc zvířatům se výstavy nakonec nemohlo účastnit pro nemoc předsedkyně sdružení paní Zdeny Plaché. Občanské sdružení Chlupáči v nouzi dorazilo na výstavu s 10 kočičkami, Občanské sdružení na ochranu zvířat Podbrdsko přivezlo 14 kočiček. Od rána však stále pršelo a pršelo. Dětský koutek byl proto umístěn v prostorách výstavy, aby nám děti nezmokly. Charitativní obchůdek se zbožím naší rukodělné výroby zůstal s naší obětavou kolegyní paní Janou Matoušovou na dvoře Muzea Betlémů. Byl schovaný pod stanem.

V 10 hodin přišli první návštěvníci. Byli nadšení a obdivovali se našim kočičkám. Nakupovali v charitativním obchůdku naše výrobky a podpořili nás i finančně příspěvky do kasičky. V průběhu dne přicházeli další a další návštěvníci, byli zmoklí, ale nesmírně milí. V průběhu dne se podařilo umístit 2 kočičky z OS Podbrdska. Nový domov našla drobná mourinka Libiška a nádherný 8 kilový černobílý kocour Knedlík. Smůla se nám ale nevyhnula – jedna naše bojácná černá kočička prchla z nedovřené klece. Je to Betynka z Budínku u Dobříše. Nebyla kontaktní k lidem, i když v depozitu byla již od září loňského roku. V areálu Muzea betlémů už bydlí 6 plachých kočiček, tak snad i naše Bety najde své místo mezi nimi.

V neděli jsme opět dorazili s našimi kočičkami. Pršelo a hrozilo již i povodňové nebezpečí. Návštěvníků bylo, vzhledem k nepřízni počasí, méně. Přesto se nám podařilo umístit další kočičku - Micku Klatovskou z OS Podbrdska.

Myslíme si, že se naše společná akce všech „kočičích“ lidí povedla. Konala se za dramatických klimatických podmínek a přesto lidi přišli a podpořili nás.

snymek-011.jpg

Rádi bychom závěrem poděkovali všem, kteří se na akci podíleli:

Paní Romaně Trešlové, která je iniciátorkou a patronkou celé akce a která nám bezplatně poskytla originální prostory v Muzeu Betlémů.

Paní Haně Cibulkové, která nám obětavě pomáhala s přípravou a prezentací akce.

Paní Miroslavě Richterové za úžasnou prezentaci výstavy v médiích.

Všem návštěvníkům, kteří nás podpořili svou přítomností.

Novým majitelům našich kočiček děkujeme, že se jich ujali, a přejeme jim, ať jim vděčně a věrně mňoukají a obveselují je v každém jejich dni!

Za OS Podbrdsko Dana Javůrková